In Nederland zijn er veel verschillende hulp/zorgorganisaties en ook veel verschillende manieren om deze hulp/zorg te bekostigen. Denk bijv. aan PGB, of een indicatie van het CIZ waardoor je bij Fokus of een andere zorginstelling kunt wonen. In dit artikel ga ik het daar niet over hebben, omdat ik denk dat er op deze site genoeg informatie over te vinden is.


Vandaag wil ik mij graag focussen op een minder bekende en daardoor wellicht minder benutte vorm van hulp, namelijk de hulp van vrijwilligers. Zoals jullie misschien weten heb ik twee katten. Voordat ik ze adopteerde heb ik goed nagedacht over of en hoe, ik ze zoveel mogelijk zelfstandig kon verzorgen. Dat lukt mij tot op de dag van vandaag nog steeds erg goed, alleen de kattenbakken in zijn geheel verschonen, dat bleek wel een dingetje. Fokus doet dat niet en de huishoudelijke hulp die dat voorheen altijd voor mij heeft gedaan viel uit. Ineens zat ik dus met een probleem, de kattenbakken moeten uiteraard verschoond blijven worden, anders zit ik met ontevreden katten in een stinkend huis.


Gelukkig had ik al eerder goede ervaringen gehad met NLvoorelkaar en besloot ik mijn hulpvraag er gewoon weer op te zetten. Een week later kreeg ik reactie van een hele lieve vrouw die het geen probleem vond om de kattenbakken 1x in de week te komen verschonen. Het contact met haar en de hulp die ze mij vrijwillig heeft gegeven, zijn voor mij en de katten echt van onschatbare waarde geweest. Het heeft zelfs mijn vertrouwen in de goedheid van de mens een beetje hersteld.


Ik snap dat het een beetje spannend kan zijn om wekelijks een ‘wildvreemde’ in huis te hebben. Daarom hieronder een lijstje met voors en tegens als het gaat om het inschakelen van vrijwilligers. via een site waar geen bemiddeling van een tussenpersoon plaatsvindt.


Voordelen
• Direct contact tussen hulpvrager en vrijwilliger
• Onderling afspraken maken die voor beiden prettig zijn.
• Flexibiliteit (Makkelijker afzeggen/verplaatsen als het een keer niet uitkomt)
• Minder gedoe. Geen hokjes (WMO WLZ PGB CIZ)
• Het kost vaak geen extra geld. Tenzij je een kleine vergoeding voor bijv. reiskosten hebt afgesproken.
• Doordat er geen instanties mee gemoeid zijn hoef je niet jaarlijks te bewijzen of je de hulp wel nodig hebt.
• Het verbreedt je contactenkring

Nadelen
• Er komt geen/ laat reactie op de hulpvraag
• Er is soms gewoon geen goede match
• Je moet zelf alert zijn op rode vlaggen
• Als de vrijwilliger wil stoppen moet je zelf op zoek naar een andere

Noot: Dit zijn voor en nadelen gebaseerd op mijn ervaring met NLvoorelkaar.

Met rode vlaggen bedoel ik: Onbetrouwbaar zijn, niet nakomen van afspraken, ineens om geld vragen, of ineens geld kwijt zijn. Die laatste twee kun je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. Mijn advies is wel. NOOIT iets doen wat niet goed voelt. Persoonlijk spreek ik ook nooit meteen thuis af. Je kunt afspreken op neutraal terrein, of ervoor kiezen om eerst te videobellen.

Na deze waarschuwingen vind ik het belangrijk om te zeggen dat het bovengenoemde mij gelukkig nog nooit is overkomen. Ik ben vooral dankbaar voor de mensen die ik heb leren kennen en dat zij mij voor korte of langere tijd vrijwillig hebben willen helpen.

Heb jij al ervaring met vrijwilligershulp, of wil je het gaan doen? Veel succes en laat het ons weten!