Op zoek naar werk met SWOM!

In de rubriek Power Up Talks laat Onbeperkt Haags het licht schijnen op andere organisaties die, net als wij, een inclusieve samenleving belangrijk vinden. In dit artikel maak je kennis met stichting SWOM (Studeren en werken op Maat). Redactieleden Boyan en Jaime spreken met Rick Brink, directeur belangenbehartiging van stichting SWOM en voormalig Minister van Gehandicaptenzaken.

Rick Brink is in 2019 gekozen als Minister van Gehandicaptenzaken en daarvoor was hij HR- adviseur: ‘Ik heb alle mensen verteld hoe ze om moesten gaan met hun personeel!’. Dat deed hij in de procesindustrie en voor hij minister van Gehandicaptenzaken werd. Hij is nu directeur belangenbehartiging bij SWOM en heeft daarnaast een eigen adviesbureau.

Wat doet SWOM?

Rick: ‘Wij plaatsen hoogopgeleide jongeren met een beperking op weg naar werk, vanuit een levensbrede begeleiding, omdat wij weten dat mensen met een beperking pas goed kunnen functioneren in een baan als alles daaromheen goed geregeld is. Dat je bijvoorbeeld een goede woonplek hebt en dat je mobiliteitsvraagstukken op een goede manier kan invullen’. De levensbrede begeleiding is belangrijk voor de zelfstandigheid van de persoon en is ook altijd een streven van SWOM. We bestaan sinds 2012 en we hebben al duizend jongeren geholpen aan een passende baan.

SWOM helpt jongeren niet alleen met het zoeken van een baan, maar probeert te helpen met lifecoaching. Sommige mensen vinden financiën namelijk lastig, anderen vinden het weer lastig om vriendschappen of liefdesrelaties aan te gaan.

Rick vertelt verder: ‘We hebben ons heel sterk gemaakt voor de harmonisatie van de Wajong. Dat ging toen over de inkomenstoeslag. We hebben ons samen met onder andere Wij Staan Op, Iederin en vakbonden (coalitie) verenigd. Zo’n coalitie is belangrijk om je punt te kunnen maken. SWOM slaat op het punt van Wajong de handen ineen met andere organisaties’.

Het belangrijk om landelijk meer dekking te krijgen. We verzamelen ervaringsverhalen door met mensen in gesprek te gaan. Daarom zie je ons steeds sterker worden in bijvoorbeeld regio Zeeland en regio Zwolle. Als je wil laten zien dat mensen last hebben van de bepaalde Wajongregelingen moet je ook met hen in gesprek.

Wat adviseer jij aan jongeren met een beperking die thuis zitten?

Rick Brink: ‘Natuurlijk zijn mensen met een beperking kwetsbaar en daardoor ook vaak eenzamer. Het klinkt heel cliché, maar probeer ook gewoon de dingen te doen die wel kunnen. Een paar weken geleden keek ik met mijn beste vriend de bekerfinale, op anderhalf meter afstand natuurlijk. Ik heb er erg van genoten, maar ik snak naar het moment dat de minister-president zegt dat het allemaal voorbij is’. Er zijn ook heel veel vormen van digitale dagbestedingen voor mensen die in instellingen wonen, dus er is genoeg te doen. Doe bijvoorbeeld mee aan een digitale pubquiz en dat soort activiteiten, daardoor ontstaan vaak best goede gesprekken.

‘Netwerken valt en staat altijd met goede inhoud. Wees altijd positief kritisch. Als je de hele gefrustreerd achter je Twitter-account zit, ga je het niet redden. Je kunt zeggen dat de overheid het niet goed doet, maar je moet altijd met oplossingen proberen te komen. Hoe kan het dan wel? Een positief kritische toon, een eerlijk verhaal aangevuld met een concreet actieplan en doen in plaats van denken.’

‘Studenten met een beperking kunnen moeilijk aan een stageplaats komen. Als je deze thema pakt en je gaat er ook echt voor op de barricade staan, dan bereik je mensen’, aldus Rick. Rick is er het meest trots op dat de stagedesk succesvol op gang is gebracht.

Hoe ziet de ideale Wajong er voor Rick Brink uit?

Rick: ‘Een beperking of niet, mensen moeten een uitkering krijgen op basis van hun opleidingsniveau. Ongeacht een beperking, moeten mensen gewaardeerd worden op basis van hun talenten in plaats van hun urenbelasting’. Volgens Rick Brink krijgt de ideale Wajong-er uitbetaald op basis van hun talenten.

Rick adviseert: ‘Wat altijd helpt is: zoek naar goede voorbeelden. Ik denk dat je moet kijken naar wat je wel kan. De laatste tijd gebeurt er niet zoveel, maar ik kan wel de politiek beïnvloeden. Dus daar kom ik tot mijn recht en mensen zoeken naar dingen waar ze energie van krijgen. Men is in ieder geval bereidwillig voor mensen met een beperking.’

Wij Staan Op! is een heel goed voorbeeld, omdat daar enthousiaste mensen bij betrokken zijn met een beperking die een goed leven leiden, kansen pakken en daar willen ze mensen mee inspireren.

 

Wil je meer informatie of heb je een andere vraag aan Rick? Stuur een mailtje naar info@onbeperkthaags.nl en wij sturen je berichtje door! Neem ook gerust een kijkje op www.studerenenwerkenopmaat.org.