Ja, hoe zal ik eens beginnen. Ik hoor van veel mensen dat corona een domper op het leven is en ja in vele gevallen is dat ook zo. We hebben thuis gezeten voor meer dan een jaar. We mocht niks alleen naar de winkel om boodschappen te doen (dan wel met een mondkapje). Niet uit eten, niet winkelen, geen bezoek. Kortom geen sociaal leven dit alles om je naaste mede mens te beschermen. Een andere maatschappelijke verandering was het thuis werken. Alles werd razend snel digitaal gemaakt, waar eerste mensen zeiden nee dit werk kan alleen op kantoor werd er nu ineen klap ja gezegd tegen thuiswerken, want men kon nou eenmaal niet anders. Ik wil jullie graag meenemen in de voordelen en nadelen van het thuiswerken en wat dit kan betekenen voor mensen met een beperking nu en in de toekomst.

 

Thuiswerken was vanaf 16 maart 2020 niet meer alleen maar weggelegd voor de zzp’ers in de wereld. Thuiswerken is de norm geworden. Alle kantoren en scholen  dicht iedereen met een computer thuis. Vergaderen en lessen gingen allemaal via Webex, Skype, Teams of Zoom.

 

Voordelen

Thuiswerken heeft voor mij vele voordelen. Ik kan langer uitslapen. Je bent zo op je werk want je hoeft alleen maar de computer aan te zetten en in te loggen en je bent op je werk. Dus ook geen reistijd (misschien 3 stappen naar de keuken tafel, maar dat kunnen we geen reistijd noemen toch?) Een ander belangrijk voordeel voor mij was dat ik mijn eigen koffie en thee kon zetten en ja wel dat was 10 keer beter dan de automaat koffie en gelimiteerde thee keuze op het kantoor. Een andere bijzondere wending die ik ontdekt heb is dat het thuiswerken mij veel zelfvertrouwen heeft gegeven. Het ontmoeten van nieuwe collega’s gaat immers via het scherm en daar zie je iemands hoofd alleen in beeld, dus ik werd door de nieuwe collega’s niet bevraagd over mijn rolstoel of veroordeeld dat ik iets niet zou kunnen vanwege mijn beperking. Niet dat dat op kantoor gebeurde hoor, maar het speelde wel altijd in mijn achterhoofd. Dit heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven, waardoor ik meer mezelf kan zijn als ik aan het werk ben.

Het maakte het er ook mij ook makkelijker om mijn eigen tijd in te delen en om nog eens in te loggen als ik wat was vergeten, op een niet werkdag moest helpen bij een belangrijk evenement, maar mijn grootste struikelblok is de mogelijkheid tot over werken, omdat collega’s een ander ritme hadden dan ik. Dit zet ik bij de voordelen, omdat doordat je thuiswerkt je na het afsluiten gelijk thuis bent. Dus wat maakt dat een uurtje nou toch uit?

 

Nadelen

Waar ik net mee ben geëindigd ben begin ik hier ook weer. Overwerken gebeurde vaak in het begin, omdat de lijn zo dun is tussen thuis en werk. Het gebeurde vaak genoeg dat ik in de eerste 3 maanden van de Lock down snel mijn avondeten op at en dan weer door ging. Dit heb ik mijzelf snel afgeleerd. Verder vind ik het thuiswerken erg eenzaam en doordat ik vrij moe was na het werk ga ik ook minder naar buiten`. Soms duurde het 1 of 2 weken dat ik weer naar buiten ging omdat ik geen zin had om door de regen naar buiten te gaan om naar de Kruidvat te gaan. Boodschappen laat ik namelijk thuisbezorgen dus daarvoor hoefde ik de deur niet uit. (Nu dat het zomer word ga ik wel meer naar buiten)

 

Voordelen voor mensen met een beperking

 

Nu werken we al een hele tijd thuis en denk ik veel aan de toekomst van werken in het algemeen, want uit deze moeilijke zijn ook een hoop mogelijkheden geboren voor iedereen met een beperking. Ik denk dat het makkelijker wordt om te gaan werken, het hybride werken word het normaal. Hybride werken betekent dat je je de werkweek verdeeld in een aantal dagen thuiswerken en een aantal dagen naar het werk. Ik denk dat dit een uitkomst, omdat als iemand een mindere dag altijd de mogelijk heeft om een dag thuis te werken of een vast ritme met zijn of haar werkgever af te spreken voor het thuis- en op kantoor werken. Ik denk dat werkgevers hier na deze crisis een stuk flexibeler in zullen zijn. (Toekomstige) arbeidsbeperkte die op zoek zijn naar een nieuwe baan zullen hier de vruchten van kunnen plukken en misschien wel net zo bijzonder zijn als iedereen op de arbeidsmarkt!

 

Dit is mijn kijk op de positieve maatschappelijke verandering die door de corona crisis zijn ontstaan. Wat is jouw mening hierover?