Een foto van de kat Charelle

In mijn vorige artikel vertelde ik over mijn wens om een huisdier te hebben. In dit artikel wil ik tips geven, zodat het makkelijker wordt om te bepalen of je de zorg voor een huisdier zou kunnen dragen. Wel wil ik graag kwijt dat dit mijn eigen ervaringen zijn met een kat, wat voor mij haalbaar is, is dat voor jou misschien niet en andersom. Haal er daarom alleen de tips uit die voor jou bruikbaar zijn.

Tip 1: Kijk enigszins naar wat voor huisdier bij jouw beperking en leefstijl past. Het liefste had ik een hond gehad, maar ik wist dat een hond als huisdier voor mij onhandig zou zijn. Vanwege puppy/vervolgtrainingen, maar vooral vanwege het vier keer per dag moeten uitlaten. Los van het feit dat ik nogal graag uitslaap, is regen en kou niet bevorderlijk voor mijn spasme en kan mijn rolstoel vrijwel niks bij sneeuw en ijzel. Een hond moet nou eenmaal uit. 

Tip 2: Leg aan fokkers/dierenwinkelmedewerkers goed uit wat jij wil en wat jouw beperking is. Misschien denk je nu ‘dat gaat niemand wat aan, want ik heb, ondanks mijn beperking gewoon recht op een huisdier als ik dat wil.’ Mijn ervaring is echter dat duidelijk zijn over wat je verwacht en kan, in je voordeel kan werken. Zo kan men ervaren dat je er goed over hebt nagedacht en gerichter helpen een geschikt dier uit te kiezen. Net als mensen, hebben dieren ook hun eigen persoonlijkheid. De fokker weet vaak welk dier het rustigs, meest energiek, of het meest ondeugend is. Dit kan teleurstellingen helpen voorkomen.

Tip 3: Kijk goed hoe je dingen thuis kan inrichten, zodat je de zorg voor het dier zoveel mogelijk zelf kan dragen. De eet en drinkbakjes staan bij mij thuis bijvoorbeeld op de krabpaal, omdat ik niet bij de grond kom. Mijn kat springt er vervolgens gewoon op als hij wil eten of drinken. Ook heb ik een grijper gekocht, hiermee kan ik balletjes gooien, waar mijn kat als een malle achteraan rent. Zo kan ik toch met hem spelen.

Tip 4: Vraag hulp voor de dingen die je niet kan en zorg dat je altijd iemand achter de hand hebt voor als er iets onverwachts gebeurt. Zo heb ik geregeld dat mijn huishoudelijke hulp de kattenbak verschoont en doen anderen het voor mij als zij ziek is. Ook voor eventuele bezoekjes aan de dierenarts heb ik mensen bereid gevonden om mij te helpen.

Tip 5: Het kan zijn dat sommigen het gewoon niet zien zitten om een huisdier bij je te plaatsen. Laat je daar niet door uit het veld slaan als je het gevoel hebt dat ze het niet willen omdat je een beperking hebt, maar… Luister wel goed naar hun redenering. Het zou kunnen dat ze komen met dingen waar jij misschien nog niet bij stil hebt gestaan.  

Dit waren de tips, als je erover nadenkt om een huisdier te nemen, hoop ik dat ze helpen!