een koude foto

Zo nu en dan, spreek ik mensen over koud zijn. Een koud karakter is niet aangenaam natuurlijk. Maar voor mij is koud water zeker fijn. Ik wilde mijn eigen grenzen wel eens verleggen; ik wilde meer doen met kou. Daarom besloot ik iets te gaan doen, wat wel eens tijd werd; ik zeg het al zolang.

Als redactielid lid van Onbeperkt Haags en organisatie lid van de Onbeperkt 070 Prijs was ik maandag bij de Nieuwjaarsduik, die door Unox georganiseerd werd in Scheveningen.

Het was met 10.000 deelnemers echt een soort festival. Van elke 3 euro inschrijving per deelnemer, ging er 1 euro naar de Voedselbank.

Ik wist wel van tevoren dat het druk zou worden. Er waren mensen met megafoons en het was, binnen aanzienlijke tijd, al redelijk druk. Toch wist ik binnen 14 minuten een kaartje te bemachtigen, bij Ingang Zuid. Tegen mijn vrienden en familie zeg ik al 6 jaar, dat ik mee wilde doen.

Nu was het eindelijk zover.

Het gevoel, dat je krijgt; met zoveel mensen om je heen; op dat kleine stukje strand de zee in rennen, geeft een adrenaline kick van jewelste. Ik zag de meeste mensen vooral pootjebaden. Zelf ging ik wat dieper het water in en ik heb toen snel een duik genomen en ging met mijn hele lichaam onderwater.

Toen ik opstond, rende ik zo snel mogelijk het strand weer op; op zoek naar mijn handdoek. Dat ging vrij snel en ik zag de twee nieuwe vrienden uit India, die ik, die ochtend, daar ter plekke heb leren kennen.

Mijn tenen voelde tijdje eventjes koud aan, maar het zand was eigenlijk nog kouder dan het water zelf. Al 4 jaar lang koud afdouchen is toch niet voor niks geweest!

Veel mensen zeggen tegen mij dat ze het ‘’heel knap vinden’’ en ‘’zelf niet zouden doen’’. Maar ik ben zoals mijn vader al jaren zegt, een ‘’oer-Hollandse jongen’’ Natuurlijk is er een grens aan koud water/koude temperatuur. Maar dat water van Scheveningen vond ik eigenlijk nog best wel lekker. En het was wel erg gezellig, om er met zoveel mensen tegelijk in te gaan rennen en springen.

Zelf kan ik slecht tegen binnen omgevingen bij culturele dingen als uitgaan en filmhuizen waar het heel warm is. Ik denk, eerlijk gezegd, dat ik liever een gevoelstemperatuur van 5-7 graden heb, dan van 35-40 graden.

Daarnaast viel de duik echt mee. Ik had alleen last van mijn tenen, terwijl ik echt houd van koud douchen; het is goed voor je lichaam en je wordt en je wordt er lekker helder van, tijdens en na afloop.

Ik weet niet of ik het volgend jaar weer ga doen maar over een paar jaar misschien weer wel. Er was wel wat wind, maar goddank regende of sneeuwde het niet.

KG