Het logo van Onbeperkt Haags

Dinsdag 6 april was het dan zover! De blogworkshop van de Voorall Academie vond plaats via Zoom. Onder leiding van schrijfcoach Nadia Lievaart, die zich inzet om ondernemers vanuit hun hart in hun kracht te zetten, onder andere door ervaringsverhalen te bloggen.

Nadia begint haar presentatie energiek, nadat de deelnemers zich één voor één hebben voorgesteld waar ik ook onderdeel van was. De een wil beter leren schrijven, terwijl de ander nog nooit heeft geblogd en hier meer kennis over wil hebben. Tillie van Voorall, afdeling communicatie, hoopt dat de deelnemers hun ervaringen ook voor de organisatie willen inzetten om zo meer bewustwording over leven met een beperking te creeren.

Een blog begint volgens Nadia, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, niet met het direct schrijven ervan maar met inspiratie hebben. Stel jezelf vragen om in de inspiratievie te komen. Dat zijn vragen als: Wat heeft mij de laatste tijd geraakt, wat wil ik onder de aandacht brengen of wat gebeurde er onlangs wat ik kan delen?

 

Alles kan je inspireren, vertelt Nadia, de dingen die je raken kun je gebruiken om een verhaal extra lading te geven. Een ervaring naar boven halen waarbij je je zintuigen gebruikt zorgt ervoor dat je mensen in je verhaal zet. Bijvoorbeeld: Hoe is het leven in een rolstoel en hoe worden die ervaringen beleefd?, geeft Nadia aan. Voor het gebruiken van een persoonlijke ervaring moest ik even diep nadenken. We gingen ijverig aan de slag om daarna ons werk met elkaar te delen.

Een deelnemer deelt het proces dat ze door maakte met het verlies van haar zus. Mijn persoonlijke verhaal ging over het hebben van tinnitus en de daarbij behorende struggles zoals het niet kunnen slapen. Het niet met de situatie om kunnen gaan, heeft mij in het begin diverse keren opgebroken en dat brengt zeker ervaringen met zich mee!

Luchtigere onderwerpen waren er ook. Zo vertelde een andere deelnemer over haar geluksmomentje van de week, vogels spotten.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb door deze workshop het inzicht gekregen dat verhalen gebaseerd zijn op ervaringen. En als toekomstig journalist heb ik geleerd mijn momenten te beschrijven in plaats van het gebruiken van wetenschappelijke bronnen en vaste kaders. Het was heerlijk om dat een keer los te laten!

 

Wil je thuis ook beginnen met bloggen?

  • Blog over een gebeurtenis of een ervaring die je zelf hebt meegemaakt
  • Een blog die raakt is meestal tussen de 500-800 woorden
  • Gebruik bij het schrijven van blogs een vaste structuur kies een onderwerp dat je raakt. Gebruik hierbij ook je zintuigen. Begin met het vertellen van de gebeurtenis of ervaring. Daarna beschrijf je de ervaring of gebeurtenis wat gedetaileerder en geef je uitleg.
  • Formuleer in je laatste alinea altijd je tips en adviezen en sluit af met een vraag.

Meedoen met de volgende blogworkshop? Laat het weten via info@voorall.nl