Een portret van Frank en Daniel

Frank (links) en Daniël (rechts) oprichters van Talking Out Loud.

 

POWER UP TALKS

In de rubriek Power Up Talks laat Onbeperkt Haags het licht schijnen op andere organisaties die net als wij een inclusieve samenleving belangrijk vinden. In dit artikel maak je kennis met Frank Schakel en Daniel van Riel, oprichters van Talking Out Loud. Met een grote dosis humor en de nodige zelfspot proberen zij bewustwording bij jongeren te creëren.

 

De start van het platform en de missie

 

‘Het begon eigenlijk een paar jaar geleden toen Daniel en ik op een terrasje zaten dat we dachten dat we iets met bewustwording en mijn handicap moesten doen. Ik heb in mijn leven vaak te maken gehad met negatieve en positieve reacties als het gaat om mijn beperking en dat zag Daniël.

 

Zodoende zijn we op het idee gekomen om een platform op te richten om bewustwording te creëren over hoe het is om te leven met een handicap en dat mensen daar dan niet op een rare manier hoeven te reageren,’ aldus Frank van Talking out Loud.

 

‘Bij Talking Out Loud geloven we in een inclusieve samenleving waarin iedereen met of zonder handicap kan leven. Wij vinden het belangrijk een platform aan te bieden voor mensen met of zonder beperking. Eén van onze kernwaarden is het gebruik maken van humor en zelfspot. Als je humor durft te gebruiken, neem je iemand serieus. Wanneer je geen grappen durft te maken, neem je mensen ook niet serieus. Dit is in een vlucht onze pijlers waar wij op drijven,’ zegt Daniël van Riel, die verantwoordelijk is voor Communicatie en Social Media.

 

Volgens Frank begint een project als deze bij een idealistisch idee en vervolgens probeer je actie te ondernemen. Tegenwoordig geven we lezingen aan groepen uit het voortgezet

onderwijs en studenten op het MBO. Op social media laten wij zien dat mensen met een beperking ook een normaal leven kunnen leiden. We proberen op alle manieren het bewustzijn over een handicap te vergroten.

 

Toegankelijkheid en inclusie verbeteren

 

De organisatie bestaat niet voor niets, het kan altijd beter. Als je kijkt naar Den Haag is de Randstadrail het meest toegankelijk voor mensen met een rolstoel, maar er zijn nog genoeg trams waar je niet in kan rijden met rolstoel, omdat deze niet gelijkvloers zijn. Ook zijn sommige opstaphaltes niet rolstoeltoegankelijk. Dat is dus niet volledig toegankelijk en inclusief. Een ander voorbeeld speelt zich af als je uitgaat en je een handicap hebt. Mensen staren je vaak aan of roepen zelfs rare dingen. Hoe inclusief kun je dat noemen? Daar valt nog veel te winnen.

 

‘Naast de negatieve reacties op straat krijg je ook heel veel positieve reacties bij het uitgaan of tijdens een feestje of festival. Er zijn mensen die er dus heel normaal mee omgaan. Heel veel mensen zoeken en gaan interactie aan zonder dat het raar en ongemakkelijk is. Het is leuk als mensen nieuwsgierig zijn en ik wil juist dat mensen vragen stellen en dat kan op een respectvolle manier dat is wel leuk,’ vindt Frank.

 

‘De kledingverkoop brengt het stigma iets meer in het straatbeeld, de lessen die we geven helpen jongeren in de middelbare schoolleeftijd en studenten in het mbo zelf na te gaan welke vooroordelen ze hebben. We geven ook een stukje informatievoorziening; hoe is het om te leven met een beperking? Het verhaal van iemand met een ervaringsdeskundige staat daarin centraal. Daarvoor zetten we Franks expertise in en hebben we nog drie andere gastdocenten aangetrokken. In een driedelig lesprogramma gaan de studenten ermee aan de slag,’ geeft Daniel aan.

 

Scholenproject en toekomstdromen

 

‘In september zullen we starten met een project in Den Haag en omstreken waarin we met scholieren aan de slag gaan met de vooroordelen waar ze mee rondlopen. Wij zijn ervan overtuigd dat je een hoop van vooroordelen en stigma weg kan nemen door meer bewustzijn te creëren in de samenleving en daar is dus ook alles op gericht. Op deze manier krijgen mensen namelijk meer inzicht in hun eigen rol als het op dit gebied aankomt.

 

Er gebeurt nog niet heel veel binnen deze groep. Er zijn wel organisaties die op basisscholen langsgaan. We hebben ook al wat contacten bij middelbare scholen dus dat is wat meer haalbaar. De reden waarom wij hogescholen en universiteiten niet benaderen is dat het meestal grote organisaties zijn. Frank spreekt wel op deze scholen, maar dat staat los van dit project.

 

We focussen ons echt op het lesprogramma en dat doen we nu in de regio Den Haag

De droom is om dat binnen enkele jaren landelijk aan te kunnen pakken. Alle scholieren moeten op de een of andere manier kennis maken met het onderwerp en daardoor ook op een meer ontspannen manier met mensen met een beperking kunnen omgaan, waardoor je in het dagelijks leven ook veel rare situaties tegenkomt.

De scholieren van nu zijn de werkgevers over 20 jaar dus daar moet je zeker meer bewustzijn bij creëren. Als zij het meenemen, komt dat de werkgelegenheid en inclusie ook tegemoet,’ sluit Daniel af.

 

Neem contact op

 

Wil je meer informatie over het scholenproject of een van de andere activiteiten? Stuur een mailtje naar onbeperkthaags@voorall.nl en wij sturen de e-mail door! Neem gerust een kijkje op www.talkingoutloud.nl.