intimiteit en beperking

Anno 2020 is het over het algemeen geaccepteerd om het onderwerp ‘seksualiteit’ aan te snijden. Ik heb het idee dat we er in ieder geval bewust van zijn dat er nog een taboe rust op alles wat te maken heeft met seksualiteit. Op tv en in tijdschriften wordt het thema inmiddels steeds vaker besproken, meestal aan de hand van een boek of tv-serie. Waar naar mijn mening nog een groter taboe op rust, is het thema seksualiteit en het hebben van een beperking

Een taboe doorbreken lukt echter alleen als iemand het aandurft om een gesprek te beginnen en een discussie aan te gaan. Om de discussie hopelijk op gang te brengen, ga ik in dit blog een aantal mythes en vooroordelen bespreken die men wellicht heeft als het gaat om seksualiteit in relatie tot mensen met een beperking.

Mythe 1 

Mensen met een beperking zijn aseksueel en hebben geen behoefte aan seksueel contact 

Een beperking hebben betekent alleen maar dat iemand bepaalde dingen niet kanhet hoeft niet te betekenen dat iemand iets niet wilUiteraard zijn er mensen die aseksueel zijn, maar die hoeven weer geen beperking te hebben.

Mythe 2 

Over seksualiteit praten met mensen met een beperking is niet nodig 

Zoals hierboven aangekaart heeft het overgrote deel van de mensen met een beperking seksuele verlangens. Het is belangrijk om goede voorlichting te geven over seksualiteit en weerbaarheid voor en ook tijdens de seks. Toestemmen of weigerenhet durven aangeven van je grenzen of juist je seksuele voorkeuren, rekening houden met elkaar, helpt je om een plezierig seksleven te hebben.

Voor mensen met een beperking die afhankelijk zijn van persoonlijke verzorging kan het belangrijk zijn om met de zorgverlener te overleggen op welke manier hij/zij gewassen of verschoond wil worden. Bij deze zorghandelingen is het heel belangrijk dat ze met respect gebeuren en aan de ene zorgverlener vertrouw je je eerder toe dan aan een andere. Voorlichting is dus ook hier belangrijk.

Mythe 3 

Mensen met een beperking weten niks over seks of seksualiteit  

De meeste mensen met een beperking krijgen gewoon biologie op school en weten dus hoe voortplanting theoretisch gezien in zijn werk gaatDaarnaast kijken mensen ook TV, zitten op internet en lezen erover.

Wel kan het fijn zijn om uit te leggen dat bijvoorbeeld een spastisch lichaam, anders kan reageren op bepaalde aanrakingen dan een 100% werkend lichaam.

Mythe 4  

Iemand die een beperking heeft, kan geen seks hebben 

Een beperking hebben betekent niet meteen dat seks niet mogelijk is. Het vereist alleen wat meer creativiteit. De mate van (fysieke) beperking maakt dat het misschien wat meer werk is, maar zo’n ontdekkingsreis is ook wel weer leuk!

Dit waren de mythes die ik in dit artikel wilde bespreken om te helpen het taboe te doorbreken. voor dit blog heb ik gebruik gemaakt van de informatie op de website van My Secret Luxury Ik vond het belangrijk om dit te vermeldenDit artikel heeft trouwens ook een lijst gemaakt met seksspeeltjes geschikt voor verschillende soorten beperkingen 

Ik hoop dat dit artikel je helpt om makkelijker over je eigen seksualiteit te praten met mensen bij wie jij je prettig voeltHeb je, naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Wij horen het graag.