Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen en dat het bijzondere verkiezingen zullen worden, staat vast. Je kan, zoals altijd jouw stemrecht gebruiken, één van de belangrijkste rechten in een democratie, maar ook omdat er nog nooit verkiezingen gehouden zijn tijdens een pandemie zijn dit andere verkiezingen dan normaal.

Nu kan ik mij voorstellen dat je vragen hebt over het uitbrengen van jouw stem en hoe het nu in zijn werk gaat of welke mogelijkheden er zijn als je vanwege het coronavirus of je beperking (of de combinatie van beide factoren) niet naar het stembureau kan gaan. Eerst zal ik uitleggen hoe het uitbrengen van jouw stem werkt en daarna zal ik de opties bespreken als je niet naar het stembureau kan komen.

Stem uitbrengen

Als je mag stemmen, zal je van de gemeente Den Haag via de post een stempas ontvangen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n stempas.[1]