Energie is een begrip, het is niet tastbaar. Christine Misandrino bedacht een briljante metafoor, beter bekend als De Lepeltheorie. Deze theorie helpt mij bij het verantwoord verdelen van mijn energie.  Belangrijker nog, het stelt me in staat aan mensen uit te leggen waarom ik na een ogenschijnlijk rustige dag, heel erg moe ben

Hoe het werkt:

Je hebt twaalf lepels. Deze lepels stellen de energie voor die jij over de gehele dag te besteden hebt. De twaalf lepels verdeel je vervolgens over de taken/activiteiten die jij die dag wil voltooien. Neem mijn dag als voorbeeld:

Taak/activiteit Totaal aantal lepels 12 (energie)
Douchen lepels
Aankleden lepels
Ontbijten 1 lepel
Naar werk gaan 1 lepel
Werken  3 lepels
Terugreis 1 lepel
Boodschappen doen 2 lepels
Nog even stofzuigen  lepel
Omkleden/naar bed lepels

 

Iedereen heeft (wel eens) moeite met het in balans houden van hun eigen energieniveau. Zoals je echter in het voorbeeld kunt zien, kosten simpele taken als douchen en aankleden mij al een derde van de dagelijks te besteden energie. Dit maakt voor mij het verschil, tussen een gezond persoon en iemand die kampt met chronische vermoeidheid en/of pijn ten gevolge van een ziekte of beperking. Wat het allemaal nog gecompliceerder maakt, is het feit dat mijn energieniveau per dag verschilt. Als ik slecht geslapen of veel pijn heb, kan ik minder doen op een dag. 

Misschien is het je opgevallen dat ik in mijn voorbeeld geen sociale activiteiten heb staanDit wil niet zeggen dat ik geen sociaal leven heb. Het aantal lepels voor vandaag waren simpelweg al op. Ervaring heeft mij geleerd, dat ik niet kan werken en socializen op dezelfde dag. 

Als ik een dagje uit heb gepland, kan ik ervoor kiezenom niet te douchen, om zo energie op te sparen voor het dagje uit. Vaak doe ik het wel, omdat ik het fijner vind om gewoon elke dag te douchen. Ik houd van tevoren rekening met het feit dat ik de dag erna weinig kan en leen als het ware een aantal lepels van de volgende dag. Het is kiezen of delen, maar op is op. Niet rusten en constant lenen van de volgende dag kan, tot er op den duur niets meer te lenen valt… en dan stort je in.

Het is van belang om niet te snel te oordelen. Een moeilijke opgave, aangezienoordelen een haast automatische menselijke gewoonte is. Hopelijk heb je nu een idee gekregen van wat De Lepeltheorie inhoudt en hoe het is om met een beperkt energieniveau te leven. In mijn volgende blog ben ik van plan een hele week te beschrijven.