Valerie van Onbeperkt Haags zocht en vond een bijbaan….

Je bent jong en je wilt uitgaan, leuke dingen doen, winkelen! Maar daarvoor heb je geld nodig. En je ouders hebben het geld natuurlijk niet onbeperkt op hun rug zitten.
Dus je gaat op zoek naar een bijbaantje…

Net zoals heel veel leeftijdsgenoten. Helaas is het vinden van een bijbaantje voor iemand met een beperking niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend als voor iemand zonder beperking. Bedrijven zijn bang voor hoog ziekteverzuim en ze zijn bang dat het niveau van het werk te hoog ligt voor de medewerker. En dit geldt helaas niet alleen voor bijbaantjes.

Uit een onderzoek is gebleken dat een heel groot deel van de jongeren die van speciaal onderwijs komen niet aan een geschikte baan kunnen komen.
Natuurlijk is dit verspilling van talent!

Dat vindt Emma at Work ook. Emma at Work bemiddelt tussen jongeren en bedrijven. Dit doen ze in samenwerking met een grote keten uitzendbureaus: Tempo Team.

Valerie, 18 jaar en ook redactielid van Onbeperkt Haags studeert HBO recht aan de hogeschool leiden en vanaf 13 december van 2011 start zij met haar eerste bijbaan die ze heeft gevonden via Emma at Work.

Super dat je een baantje hebt gevonden! Hoe ben je bij Emma terecht gekomen?
Een tijdje geleden was ik op de supportbeurs in Utrecht. Daar zag ik ze al staan. Maar op dat moment was ik druk met mijn examens. Nu  ben ik daar klaar mee en dacht dat ik wel heel graag wil gaan bijverdienen. Dus ben ik gaan zoeken op internet en kwam weer bij Emma at Work terecht.

En toen heb je een afspraak gemaakt?
Ja en ik moest op gesprek bij een vestiging van tempo team  bij mij in de buurt en daar kwam ook een medewerkster van Emma at Work. Ik moest wat over mijn medische gegevens vertellen en mijn opleiding, hobby’s en waar mijn interesses liggen. Ook vroegen ze hoeveel uur ik wilde werken en wat voor werk ik leuk vind. En toen zijn ze voor me gaan zoeken.

Hoe lang duurde het voordat je wat hoorde?
Nou ik had dat gesprek in augustus dus ongeveer 4 maanden. Ik vind dat wel snel, want ik hoorde van een vriendin van mij dat zij echt al veel langer moet wachten. Dus ik ben er wel heel blij mee!

Wat voor werk ga je eigenlijk doen?
Ik ga op een ministerie  licht administratief werk doen. Ik ga een mevrouw helpen die niet genoeg tijd heeft voor die dingen. En ik begin met 5 uur in de week maar misschien kan dit later meer worden. Voorlopig heb ik een contract tot aan de zomer, maar als het goed gaat dan kan het misschien ook wel verlengd worden.

Ben je nu in dienst van Tempo team? 
Nee ik heb gewoon een contract van het ministerie. 

Ben je nog op sollicitatie geweest?
Ja ik werd gebeld door Emma at Work en toen kwam dezelfde medewerkster die mij ook had gesproken bij het tempoteam filiaal ook mee met het gesprek. De mevrouw voor wie ik klusjes ga doen en haar baas waren er ook en ik heb verteld over mijn beperking en wat ik leuk vind en wat ik kan. 

Heb je nu nog wel te maken met Emma at Work of is de begeleiding daarvan nu klaar?
Nee volgens mij niet, ik mag altijd bellen als er wat is of als het niet goed gaat en het bedrijf waar ik ga werken ook. Maar verder weet ik het eigenlijk niet echt goed. Ik ben nog niet begonnen met werken. Maar ik heb er wel zin in.

Heb je nog een tip voor leeftijdsgenoten die ook werk zoeken?
Ik vind Emma at Work echt een aanrader! Ook al zoek je maar voor 4 uur per week werk dan helpen ze je ook, maar ook als je voor 40 uur in de week zoekt. Ze zijn echt heel aardig en goed!

En als je je hebt ingeschreven moet je wel regelmatig even contact opnemen. Dus als je een maand niks hebt gehoord kun je het beste gewoon bellen naar jouw contactpersoon, want dan gaat het sneller.